Bli medlem? Klikk her!
Legg gjerne igjen kommentar til postene våre.

søndag 11. mars 2007

Et 100% rettferdig debattmøte

Café NordSør-møtet "Trondheim - en Fairtrade-By?" onsdag 7. mars ble en suksess. Til tross for hard konkurranse med Jonas Gahr Støre i Storsalen på Samfundet dukket det opp omlag 50 personer på møtet vårt. Atmosfæren blant publikum og innlederne var svært god.


Christian Lykke, Harald Nissen, Bjørn Tore Heyerdahl og Finn Vagle

Innlederne var utrolig flinke. Bjørn Tore Heyerdahl fra Fairtrade Max Havelaar Norge åpnet det hele med å fortelle om hvordan merkeordningen fungerer. Harald Nissen fra Trondheim Bystyre og Miljøpartiet De Grønne fortsatte med å fortelle hva Trondheim gjør for å få status som Fairtrade-By. Deretter fortalte Nidaros Biskop Finn Vagle litt om de etiske og mennesklige sidene ved Fairtrade og litt om samarbeidet mellom organisasjonene som jobber for at Trondheim skal bli en Fairtrade-By. Siste innleder for kvelden ble Christian Lykke som er kjøpmann og daglig leder for Bunnpris-kjeden. Han snakket litt om hvilket forhold han og Bunnpris har til rettferdig handel, hvilke utfordringer Fairtrade har og hva som skal til for at dagligvarehandelen skal ta inn Fairtrade-varer.

Debatten etter innledningene var svært konstruktiv. Det ble blant annet lovet fra Bunnpris sin side å bli flinkere med Fairtrade, og Lykke sa at han skulle ta inn de nye Max Havelaar-merkede produktene som Norges Gruppen hadde fått inn i sitt sortement. Harald Nissen lovet å få fortgang på prosessen i kommunen og at han ville stille som representant fra kommunen i utvalget som skal jobbe for å bli en Fairtrade-By. Dette er jo et av kravene Fairtrade Max Havelaar stiller for at en by skal oppnå denne statusen. Det er viktig å poengtere at den viktigste oppgaven ligger på byens befolkning. Folk må kjøpe disse Fairtrade-merkede produktene for at vi skal kunne oppnå å bli en Fairtrade-By. Dette var alle innlederne enige i.

Trondheim PRESS stilte med en utrolig fin Fairtrade-stand med alt du kan tenke deg av forfriskninger. Her kunne både publikum, innledere og arrangører smake på alt fra rettferdige nøtter og bananer til kjeks og sjokolade i all salgs varianter. Det ble også servert både Fairtrade-merket kaffe, te og juice, og SAIH hadde i tillegg bakt en deilig, rettferdig sjokoladekake.

I god PRESS-stil hadde vi innbakt en liten aksjon under standen, hvor vi hadde delt Fairtrade-standen i to deler. En del hvor vi hadde plassert Fairtrade-varer fra Bunnpris og en del hvor alle de andre rettferdige produktene var plassert. Vi hadde klipt ut en bunnprispose hvor det sto "Bunnpris - prisene til bunns, ikke utvalget", hvor vi hadde satt på et spørsmålstegn etter utvalget. Vi kunne jo fint se at det finnes mange flere Fairtrade-produkter enn kaffe, juice og bananer.

Vi fikk god respons fra media i forkant av møtet, med hele to spalteplasser i Adresseavisen samme dag som møtet. En på side 30 hvor jeg ble "dagens navn" under økonomisidene, og en på side 45 hvor Silje Surlien fra SAIH hadde skrevet et flott debattinnlegg. Mulig vi også kom på Studentradion samme kveld som møtet, jeg ble iallefall intervjuet over telefon noen timer før møtet.

Vi får håpe dette møtet ble et vendepunkt i arbeidet for at Trondheim skal bli en Fairtrade-By, og at dette ble et møte hvor kommune, næringsliv og organisasjonsliv sammen med Trondheims befolkning går videre hånd i hånd i kampen for en mer rettferdig verden.

Ingen kommentarer: