Bli medlem? Klikk her!
Legg gjerne igjen kommentar til postene våre.

mandag 7. april 2008

Årsmøteuttalelse fra Sør-Trøndelag Arbeiderparti

Denne årsmøteuttalelsen ble enstemmig vedtatt av Sør-Trøndelag Arbeiderparti sitt Årsmøte søndag 6. april 2008, og blir sendt til Arbeiderpartiet sentralt, forsvarsfraksjonen på Stortinget og media.

Uttalelsen lyder som følger:

KREV SLUTTBRUKERERKLÆRING PÅ VÅPENEKSPORT

Våpenhandel er en av verdens største industrier. Årlig brukes 900 milliarder dollar på å produsere våpen, og det produseres 8 millioner nye våpen hvert år. Våpenhandel inkluderer både lovlig og ulovlig produksjon og salg av våpen og ammunisjon. En av verdens største produsenter av militær handvåpenammunisjon er det nordiske selskapet NAMMO (Nordic Ammunition Group). Den norske staten eier 50 % av aksjene i dette våpenselskapet. Norge produserer mest ammunisjon.

Mange u-land bruker i dag en større andel av statsbudsjettet til militært forbruk enn til utvikling som helse- og skoletilbud. Spredning og bruk av våpen rammer alltid barn og uskyldige. Sør-Trøndelag AP mener Norge bør gå fram som et godt eksempel, og øke kontrollen med våpenhandelen, slik at norske våpen ikke ender opp i land med borgerkrig eller som bryter med menneskerettighetene.


Norge har et klart regelverk, som blant annet slår fast at
”Det skal ved avgjørelsen legges vekt på de utenriks- og innenrikspolitiske vurderinger, og hovedsynspunktet bør være at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig”. Det er imidlertid ikke mulig, slik systemet fungerer i dag, å kontrollere at dette regelverket faktisk blir fulgt.

Sør-Trøndelag AP mener regjeringa bør følge opp sitt mål om at Norge skal være en fredsnasjon, som satser på diplomati og fredelige løsninger. Da kan vi ikke samtidig eksportere våpen som vi ikke vet hvor ender.

En kontrollmekanisme man kan bruke er sluttbrukererklæring. Her må mottaker erklære at denne er endelig mottaker av materiellet, opplyse hvor det skal installeres og brukes, samt at materiellet ikke skal videreselges uten norske myndigheters samtykke. I dag krever Norge bare sluttbrukererklæring fra land utenfor NATO. Dermed finnes det ingen kontroll for hvor våpen solgt til land innad i NATO havner til slutt. Disse landene selger igjen våpen til land som er blitt nektet å kjøpe våpen av Norge direkte.

Sør-Trøndelag AP mener regjeringa bør gjøre alt i sin makt for å unngå at norske våpen og norsk ammunisjon brukes på en måte som ikke fremmer fred og demokrati, og krever at Norge skal ha sluttbrukererklæring fra samtlige land det eksporteres våpen til, også NATO-land.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gratulerer!