Bli medlem? Klikk her!
Legg gjerne igjen kommentar til postene våre.

mandag 11. juni 2007

Vannkrig mot WTO!

Trondheim PRESS startet i helgen den landsomfattende kampanjen for å få vann ut av WTO-forhandlingene. Vann er en menneskerettighet - ikke en handelsvare!


Skal vi leke vannkrig? YEAH!

Det var en perfekt dag for aksjonisme. PRESS samlet seg på Solsiden i Trondheim for å samle inn bilder til underskriftskampanjen. De forbipasserende var nysgjerrige og viste stor interesse til det vi hadde å si. Både store og små lot seg fotografere med vannpistoler og en plakat med krav om å få vann ut av WTO.

WTO har i lengre tid stått for et offensivt press for privatisering av verdens vannressurser. Vannprivatisering har vist seg å være svært uheldig for den fattige befolkningen i verden. Når store vannselskaper går inn i et land for å tjene penger, har prisene blitt mangedoblet. Vannselskapene ser ikke lønnsomheten ved å gi de fattige tilgang på vannet, og tilbudet blir også deretter.

- Det er horribelt at verdens fattigste i det heletatt er nødt til å betale for rent vann. Dette er snakk om folk som lever på under 2 dollar dagen, som må betale i dyre dommer for vann til alt fra husvask, kroppshygiene, matlaging og drikkevann. Det hele er bare sykt, mener Runar Jenssen fra styret i Trondheim PRESS.


- Runar spilte under aksjonen en slesk, sint og dresskledd WTO-mann

Barna som lot seg fotografere til kampanjen fikk også mulighet til å sprute vann på den slemme WTO-mannen. De minste barna fikk ballonger med paroler som "Barn har rett til vann" og "Vann for alle". Det ble også delt ut en masse flyere til de nysgjerrige tilskuerne mens vi fortalte om grunner til at barn dør av forurenset drikkevann.

I følge en fersk FN-rapport dør det 4900 barn hver eneste dag av sykdommer relatert til skittent drikkevann. Det er nesten uvirkelig for oss, som har friskt og rent drikkevann tilgjengelig i springet til enhver tid, at mennesker dør av diaré og andre sykdommer som er så enkle å forebygge og behandle.

Trondheimbefolkningens krav om at vann må ut av WTO skal overleveres Utviklingsminister Erik Solheim en gang ute på sensommeren. Norge har gjort mye bra i WTO-forhandlingene de siste par årene, men vi har fortsatt mye vi kan bli flinkere på. Vann er en barnerettighet - ingen handelsvare. Vann må ut av WTO!

Ingen kommentarer: